Kronik: Hold øje med Made in China 2025

Den amerikanske præsident Donald Trump har flere gange højlydt kritiseret Kinas Made in China 2025-plan, som han mener udgør en direkte trussel mod amerikanske virksomheder, fordi den udpeger ti konkrete industrier, hvor Kina vil være globalt førende i 2025.

I Danmark har Kinas svar på Deutschland 4.0 ikke fået den store opmærksomhed, men det burde den. Faktisk er danske virksomheder mere eksponeret end amerikanske virksomheder, og kender man lidt til Kinas nyere historie, vil man vide, at den kinesiske regering har for vane at nå sine ambitiøse mål.

Made in China 2025-planen går i korte træk ud på at automatisere verdens største produktionsapparat og generelt opgradere kinesiske virksomheder til at satse mere på kvalitet og bæredygtighed frem for kvantitet og billige produkter. Det drejer sig om computerchips, robotter, luftfart, skibsfart, jernbaner, elbiler, vedvarende energi, landbrugsteknologi, strategisk vigtige materialer (sjældne jordarter) og biotek.

Det bør skræmme globalt førende danske virksomheder som Maersk Line, Vestas og Novo Nordisk, at der ligefrem er sat specifikke markedsandele på målsætningen, for det vil unægteligt presse danske virksomheder på prisen i de kommende år. Ikke bare på det vigtige kinesiske marked, men også i resten af verden.

Læse mere her